Finansowanie rozwoju gospodarstw rolniczych ze środków publicznych : na przykładzie województwa podlaskiego - Kokoszko-Chomentowska (Financing Farms Development with Public Funds : on the Example of the Podlasie Province, 2010)
Opracowanie jest próbą oceny wpływu środków publicznych na sytuację ekonomiczną gospodarstw rolniczych na przykładzie województwa podlaskiego w latach 2005-2007. Analiza wykazała, że finansowanie gospodarstw rodzinnych przyczyniło się do poprawy ich sytuacji ekonomicznej. Wszystkie gospodarstwa zwiększyły swoją wielkość ekonomiczną, nastąpił wzrost wartości aktywów trwałych i kapitału własnego. W latach 2005-2007 średnia wartość dochodu z rodzinnego gospodarstwa rolnego w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych zwiększyła się o 26,5%, a na 1 osobę pełnozatrudnioną o 35,6%.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 300-311
Keywords: gospodarstwo rolne; rozwój; środki publiczne