Ziemniak jako pokarm i surowiec w przetwórstwie przemysłowym - Kapusta, Franciszek (Potato as a Food and Raw Material in Industrial Processing, 2010)
Ziemniak jest rośliną bardzo cenioną przez konsumentów i przetwórstwo. Zmienia się powierzchnia jego uprawy, zbiory i plony. Postępują procesy koncentracyjne w zakresie uprawy ziemniaka. Jego ranga w rolnictwie i przetwórstwie będzie się nadal zmieniała. Należy ucywilizować handel ziemniakiem przeznaczonym do celów spożywczych, aby jego przyrządzanie w gospodarstwie domowym nie było tak uciążliwe. Zarówno polskie rolnictwo, jak i przemysł ziemniaczany powinny dążyć do zajęcia odpowiedniej pozycji, umożliwiającej osiągnięcie maksymalnych korzyści i zgodnej z rolą naszego kraju jako producenta i przetwórcy ziemniaków. Podstawowe znaczenie w tej dziedzinie muszą mieć działania zmierzające do zwiększenia plonów i zbiorów ziemniaków: agrotechnika, odmiany, produkcja sadzeniaków itp.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 107-121
Keywords: ziemniak; produkcja; uprawa; przetwórstwo; bilans; samowystarczalność