Nietypowe słody piwowarskie : przegląd - Harasym, Joanna; Pieciuń, Tomasz (Atypical Brewing Malts : a Review, 2010)
Słód to odkiełkowane do określonego stadium i wysuszone ziarna roślin, zawierające skrobię, związki białkowe, tłuszczowe, dekstryny i cukry oraz enzymy amylolityczne, proteolityczne i cytolityczne. Ponieważ słodowanie większości roślin, zwłaszcza zbożowych, podnosi ich wartość odżywczą, słody często stanowią podstawę do produkcji żywności łatwo strawnej o dużej wartości odżywczej, nadają charakterystykę organoleptyczną wypiekom, ale także są podstawowym surowcem do produkcji piwa. W pracy przedstawiono syntetyczny przegląd nietypowych słodów piwowarskich, takich jak słód z owsa, słody ze zbóż tropikalnych i bezglutenowych oraz słody wytwarzane z roślin zaliczanych do grupy pseudozbóż
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 77-91
Keywords: słód; pseudozboża; bezglutenowe; szarłat; komosa; gryka; owies