Związki o właściwościach przeciwutleniających i ich wpływ na zdrowie człowieka - Krakowiak, Andrzej; Pietkiewicz, Jerzy Jan (The Compounds Having Antioxidant Properties and Their Beneficial Effect on Human Health, 2010)
Procesy utleniania zachodzące w komórkach, jeżeli są pod kontrolą reakcji przeciwutleniających należą do zjawisk naturalnych. W ich wyniku powstaje energia konieczna do inicjowania procesów metabolicznych. W przypadku zachwiania równowagi powstają aktywne chemicznie wolne rodniki. Wchodzą one w łańcuchowe reakcje utleniające z biocząsteczkami w komórce (lipidami, białkami, sacharydami, materiałem genetycznym), w wyniku których powstają szkodliwe produkty mogące uszkodzić materiał genetyczny. Zmiany te mogą dać początek wielu chorobom, również nowotworowym. Procesy utleniania wewnątrzkomórkowego mogą hamować polifenole - grupa związków wytwarzanych przez rośliny. Wprowadzone do organizmu z pokarmem utrzymują one w komórkach równowagę między reakcjami utleniania i przeciwutleniania i nie dopuszczają do pojawiania się zjawisk niekorzystnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 26-45
Keywords: wolne rodniki; wymiatanie rodników; utlenianie tłuszczów; utlenianie wewnątrzkomórkowe; przeciwutlenianie; polifenole