Zawartość związków przeciwutleniających w wybranych przyprawach z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej - Kazimierczak, Renata; Hallmann, Ewelina; Ziętara, Marzena; Rembiałkowska, Ewa (Antioxidants Content in Chosen Spices from Organic and Conventional Cultivation, 2010)
Istnieją badania naukowe pozwalające przypuszczać, że metody rolnictwa ekologicznego wpływają na zwiększenie wartości odżywczej oraz zawartości antyoksydantów w płodach rolnych. Można się zatem spodziewać wyższego poziomu tych składników również w przyprawach z upraw ekologicznych. W pracy przedstawiono wyniki badań zawartości suchej masy oraz antyoksydantów w wybranych gatunkach przypraw pochodzących z ekologicznego i konwencjonalnego systemu produkcji. Wykazano w nich, że przyprawy z produkcji ekologicznej charakteryzowały się istotnie wyższą zawartością witaminy C, karotenoidów i flawonoli w porównaniu z przyprawami konwencjonalnymi. Przyprawy z obu systemów produkcji nie różniły się natomiast istotnie pod względem zawartości kwasów fenolowych i chlorofilu. Otrzymane wyniki nie są jednoznaczne i konieczne są dalsze badania w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 92, s. 11-25
Keywords: przyprawy; uprawa ekologiczna; uprawa konwencjonalna; przeciwutleniacze