Zarządzanie ryzykiem w przedsiębiorstwie budowlanym - Skorupka, Dariusz (Risk Management in the Construction Firms, 2010)
Zarządzanie ryzykiem w czasie recesji jest wyjątkowo ważne, ponieważ może decydować o przetrwaniu bądź upadku przedsiębiorstwa. Problem ten szczególnie dotyczy przedsiębiorstw budowlanych, a w konsekwencji całej branży budowlanej oraz przedsiębiorstw współpracujących z tą branżą. Jest to zatem problem złożony, a spektrum jego oddziaływania można zaobserwować na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. W artykule rozważono kwestie analizy czynników ryzyka wpływających na realizację przedsięwzięć budowlanych. Na podstawie autorskiej metody MOCRA (Method of Construction Risk Assessment) zaproponowano identyfikację i kwantyfikację czynników ryzyka oraz ich alokację w harmonogramach rzeczowo-finansowych. Propozycja została zobrazowana na praktycznym przykładzie analizy ryzyka w realizowanym przedsięwzięciu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 251-259