Rola interesariuszy w zarządzaniu spółką w czasie spowolnienia gospodarczego - Wąchol, Jerzy (The Role of Stakeholders in Companies' Management in the Time of Economic Crisis, 2010)
Artykuł prezentuje rolę władz państwowych i interesariuszy w zarządzaniu spółką w czasie spowolnienia gospodarczego. Stwierdzono, że ingerencja państwa w gospodarkę nie może być zbyt mała ani też zbyt duża. Podkreślono znaczenie dużych korporacji i nadzoru korporacyjnego, zaprezentowano modele nadzoru korporacyjnego na świecie i rolę interesariuszy w zarządzaniu korporacją.. Zaznaczono konieczność budowy regulacji gospodarczych i ekonomi instytucjonalnej dla zapewnienia stabilności gospodarczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 236-243