Prawne instrumenty wspierania przedsiębiorców przez samorządy - Owczarek, Lidia (Legal Instruments of Support for Entrepreneurs Developed by Local Goverments, 2010)
Lokalny rozwój gospodarczy powinien być stymulowany przez samorząd terytorialny, gdyż może zaspokajać istotne lokalne potrzeby. Jednym z instrumentów jest udzielanie pomocy publicznej dla przedsiębiorców. Samorząd terytorialny udziela pomocy publicznej na podstawie dwóch reżimów prawnych - wspólnotowego i krajowego. Regulacjom tym przyświeca cel nadrzędny, by udzielona pomoc prawna pobudzała rozwój gospodarki. W założeniu ma to zapobiegać sytuacjom, w których dochodzi do naruszenia zasad swobody konkurencji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 230-235