Odpowiedzialność państwa za bezprawie władzy publicznej jako konsekwencja zasady demokratycznego państwa prawnego - Adamczyk, Monika; Adamczyk, Andrzej (State Liability for Illegality of Public Authority as a Consequence of the Principle of the Democratic State Ruled by Law, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie uzasadnienia instytucji odpowiedzialności państwa za szkody wyrządzone niezgodnym z prawem działaniem bądź zaniechaniem władzy publicznej (art. 77 ust. 1 Konstytucji RP) w kontekście aksjologii polskiej konstytucji. W doktrynie niemieckiej, a w ślad za nią - w polskim orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego i Sądu Najwyższego oraz w polskiej nauce prawa, dostrzega się ścisły związek między tą instytucją a konstytucyjną zasadą demokratycznego państwa prawnego (art. 2 Konstytucji RP). Zasada ta nie określa wprawdzie bezpośrednio zakresu odpowiedzialności państwa, jednakże wynika z niej, iż żaden z wielu obszarów aktywności państwa ze sfery imperium nie powinien być w całości wyłączony z zasięgu działania zasady odpowiedzialności państwa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 222-229