Prorynkowe zmiany w zarządzaniu organizacjami w administracji publicznej - Ziółkowska, Bogusława (Pro-market Changes in Managing Public Administration Organizations, 2010)
Ogólnoświatowy proces globalizacji i towarzysząca mu integracja w wymiarze regionalnym powodują zmiany w strukturze i funkcjonowaniu administracji publicznej. Administracja publiczna powinna zapewnić oczekiwany społecznie, wysoki poziom jakości dostarczanych dóbr i usług publicznych oraz warunki dla prowadzenia działalności gospodarczej. Wyzwaniem dla współczesnych polityków i menedżerów jest, aby systemy administracyjne cechowały otwartość i demokracja, a zarazem skuteczność, oszczędność i wydajność. Wynikają stąd nowe zadania publiczne, miarą realizacji których stają się osiągane rezultaty. Celem artykułu jest zaprezentowanie menedżerskiego podejścia do zarządzania w administracji publicznej jako odpowiedzi na jej dostosowanie się do oczekiwań gospodarki rynkowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 205-212