Nowa ekonomia instytucjonalna a rola państwa w gospodarce : teoria i praktyka - Tarnawska, Katarzyna; Rosiek, Janusz (New Institutional Economics and the Role of State in Economy, 2010)
Celem niniejszego opracowania jest próba oceny wpływu porządku instytucjonalnego na wzrost gospodarczy w ujęciu teoretycznym oraz próba oceny, czy teoria ta może mieć zastosowanie w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, które ostatnio przystąpiły do Unii Europejskiej. Punktem wyjścia analizy jest stwierdzenie, że instytucje dostarczają bodźców dla rozwoju gospodarczego i przyczyniają się do ewolucji procesów gospodarczych, ukierunkowując je na wzrost gospodarczy, stagnację lub recesję. Najbardziej trafną interpretacją roli państwa w rozwoju gospodarczym wydaje się takie podejście, które uwzględnia aktualny poziom tego rozwoju i zakłada zmienną równowagę między zakresem władzy państwowej a koniecznymi ograniczeniami tej władzy. Można wyróżnić trzy zasadnicze etapy rozwoju gospodarczego oraz odpowiadający im optymalny zakres władzy państwowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 196-204