Kształtowanie bezpieczeństwa społecznego przez państwo - Leszczyński, Marek (Societal Security against the Role of a Contemporary Country, 2010)
W artykule podjęto problem bezpieczeństwa społecznego jako jednego z elementów bezpieczeństwa. Uwypuklono rolę i znaczenie państwa w tworzeniu warunków bezpieczeństwa społecznego, wskazując m.in. na niekorzystne zjawiska, takie jak: nadmierna polaryzacja rozwoju i polaryzacja dochodów, a także działania, jakie mają służyć poprawie bezpieczeństwa społecznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 188-195