Instytucja państwa w procesie globalizacji - Jedlińska, Renata (The State and its Evolution Due to the Process of Globalization, 2010)
Problematyka niniejszego artykułu dotyczy państwa i jego przewidywanej ewolucji w związku z procesem globalizacji. Procesy globalizacji stanowią poważne źródło wyzwań i zagrożeń dla państwa narodowego, ale stwarzają też szanse i możliwości zmian dających nadzieje na nowy ład i odrodzenie się państwa w przyszłości. Tradycyjne państwo narodowe, oparte na nowożytnych ideałach racjonalizmu i nowoczesności, przeżyło już swój "złoty wiek". Nie oznacza to jednak, że państwo jako takie przeżyło się i miało ulec zanikowi w procesie globalizacji. Wprost przeciwnie, państwo jako instytucja ładu gospodarczego i społeczno-politycznego może odegrać w nich istotną i pozytywną rolę. Jednak aby się tak stało, konieczne są zmiany funkcji, zadań i narzędzi polityki państwa jako instytucji społeczno-ekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 178-185