Polityka rozwiązywania lokalnych problemów społecznych wobec kryzysu ekonomicznego - Gagacka, Maria (The Policy of Solving Social Problems on Local Level Towards the Economic Crisis, 2010)
Celem opracowania jest analiza problemów związanych z diagnozowaniem i rozwiązywaniem kwestii społecznych na poziomie lokalnym w globalizującej się gospodarce. Kryzys ekonomiczny najszybciej ujawnia się w sferze społecznej, dotykając przede wszystkim lokalne wspólnoty i grupy zmarginalizowane bądź zagrożone wykluczeniem. Lokalna polityka społeczna musi więc sprostać rosnącym trudnościom przy coraz bardziej ograniczonych zasobach. poszukiwanie trwałych i skutecznych rozwiązań prorozwojowych wymaga budowania platformy współpracy międzysektorowej i pomnażania kapitału społecznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 149-159