Kontrowersje wokół hipotezy o niekeynesowskich efektach polityki fiskalnej - Gajda-Kantorowska, Małgorzata (Controversy over the Non-Keynesian Effects of Fiscal Policy, 2010)
Zastosowanie restrykcyjnej polityki fiskalnej, zgodnie z poglądami szkoły keynesowskiej, zawsze prowadzi do spadku popytu globalnego i dochodu w punkcie równowagi oraz do wzrostu stopy bezrobocia w krótkim okresie. Według "hipotezy o niekeynesowskich efektach polityki fiskalnej" skutki reform fiskalnych mogą być "ekspansywne", co potwierdzają liczne badania empiryczne. Celem opracowania jest wskazanie warunków, w jakich ograniczenie deficytu i długu publicznego nie wywołuje skutków recesyjnych, oraz ukazanie kontrowersji wokół omawianej teorii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 142-148