Analiza procesu wzrostu gospodarczego na gruncie teorii Michała Kaleckiego - Chojnacka, Katarzyna (The Process of Economic Growth in Connection with Michał Kalecki's Theory - Economic Analysis, 2010)
W niniejszym artykule odwołamy się do jednej z wielu teorii wzrostu gospodarczego, które są znane współczesnym ekonomistom. Jej autorem jest Michał Kalecki. Model przez niego opracowany charakteryzuje się dużą precyzją i niepowtarzalnym podejściem do czynników wzrostu. Mimo że jest on zaliczany do modeli "inwestycyjnych", zawiera odniesienie także do czynników pozainwestycyjnych. Celem artykułu będzie ocena, przeprowadzona na podstawie dostępnej wiedzy i aktualnych danych, na ile model M. Kaleckiego jest aktualny w obecnych warunkach gospodarczych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 134-141