Regionalne zróżnicowanie popytu na pracę - Mika, Ewa (Territorial Differentiation of Demand for Labour, 2010)
Przedmiotem opracowania jest analiza wyników badania popytu na pracę. Od 2007 r. badanie to prowadzi GUS metodą reprezentacyjną i obejmuje ono podmioty gospodarki narodowej zaliczane do wszystkich rodzajów działalności. Popyt na pracę rozumiany jest jako zagospodarowane miejsca pracy określane liczbą pracujących i wolne miejsca pracy. Analizie poddano wolne miejsca pracy według województw, a także sektorów własności i zawodów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 126-133