Statystyczna analiza rynku pracy Polski Wschodniej - wybrane zagadnienia - Surówka, Agata (Statistical Analysis of Labour Market in Eastern Poland - Some Chosen Aspects, 2010)
Rynek pracy uważany jest za jeden z najbardziej istotnych rynków każdej gospodarki z punktu widzenia ekonomicznego i społecznego. W artykule przedstawione zostały wybrane zagadnienia związane z rynkiem pracy Polski Wschodniej. Jest to nie tylko część Polski najsłabiej rozwinięta na tle kraju, ale również jest jednym z najbiedniejszych regionów UE. W związku z tym zasadne wydaje się prowadzenie badań i monitoring sytuacji na rynku pracy w tej części Polski. Otrzymane wyniki pozwoliły w sposób ogólny zilustrować sytuację rynku pracy dla badanych województw w zakresie analizowanych zagadnień. Badania takie należy prowadzić ze względu na ich duże znaczenie praktyczne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 116-125