Osoby w szczególnej sytuacji na rynku pracy - Szydlik-Leszczyńska, Agata (People in Particular Situation in Labour Market, 2010)
Na rynku pracy istnieje pewna grupa osób, która z racji swoich cech znajduje się w gorszej sytuacji. Potwierdzają to dane statystyczne, gromadzone w układzie wieloletnim. Gorsza pozycja na rynku pracy opisana jest także przez teorie segmentacyjne, które próbują wyjaśniać przyczyny tej sytuacji. Aktywna polityka państwa na rynku pracy, w tym zwłaszcza skierowana do osób w szczególnej sytuacji, ma swoje głębokie uzasadnienie, istotne jest jednak monitorowanie jej efektywności i dążenie do zajmowania przez te osoby trwałych miejsc pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 108-115