System klasyfikacji budżetowej w badaniach nad efektywnością usług publicznych - Kachniarz, Marian (Budget Classification System in Studies on Effectiveness of Public Services, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest ocena obowiązującego systemu klasyfikacji budżetowej z punktu widzenia efektywności usług publicznych. Przy takich założeniach odpowiedź na pytanie, czy obecna klasyfikacja budżetowa motywuje do zachowań efektywnościowych, jest negatywna. Obecna klasyfikacja budżetowa nie promuje zachowań efektywnościowych i nie generuje danych przydatnych do badań nad tą problematyką. Bez takich instrumentów nie można dokonywać wiarygodnych zestawień skuteczności działania poszczególnych jednostek publicznych. W warunkach braku konkurencji, w jakich sektor publiczny funkcjonuje, takie porównania stają się często jedynym elementem motywującym do poprawy efektywności działania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 56-64