Innowacyjność polskiej gospodarki na tle Unii Europejskiej - Pawlik, Andrzej (Innovation of Polish Economy Against the Background of European Union, 2010)
Następuje nowa faza rozwoju gospodarki tynkowej. Jej istotą jest zmiana układu czynników produkcji. Pozycję podstawowego czynnika wytwórczego zajmuje wiedza, powodując zmniejszenie roli tradycyjnych czynników: pracy i kapitału. Wiedza zawsze była potrzebna, nigdy jednak nie zajmowała takiego miejsca w procesach gospodarowania jak obecnie. Dziś przedmiotem komunikacji między przedsiębiorstwami i gospodarką stała się umiejętność zorganizowanego prowadzenia, tworzenia i wykorzystywania wiedzy do bieżącej produkcji i tworzenia nowej wiedzy. Współczesne trendy rozwojowe nowoczesnej gospodarki pokazują, że gwarancję trwałego rozwoju stanowi osiąganie przewagi konkurencyjnej opartej na wiedzy i innowacjach. Sukces odnosi gospodarka wyzwalająca zdolność do trwałego generowania innowacji. Artykuł przedstawia innowacyjność polskiej gospodarki na tle UE
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 23-31