Przekształcenia i zadania polityki innowacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem szczebla regionalnego - Derlukiewicz, Niki (Transformations and Tasks of Innovation Policy with Particular Emphasis on Regional Level, 2010)
Polityka innowacyjna obecnie jest jedną z najważniejszych dziedzin polityki ekonomicznej. Celem tej polityki jest tworzenie odpowiednich warunków oraz wspieranie wszelkich działań służących powstawaniu i rozwijaniu innowacji. W artykule przedstawiono istotę, przekształcenia oraz zadania współczesnej polityki innowacyjnej prowadzonej w krajach i regionach Unii Europejskiej. W artykule omówiono także rolę władz regionalnych w kreowaniu tej polityki, która jest szczególnie ważna we wspieraniu transferu technologii, promowaniu zastosowań technologii informatycznych oraz tworzeniu wizji rozwoju i rozbudowie infrastruktury służącej tworzeniu i rozwojowi wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 302-308