Innowacyjność w przestrzeni lokalnej - podstawowe kierunki - Łuczyszyn, Andrzej (Innovations in Local Space - Basic Trends, 2010)
Innowacja jest terminem kojarzonym nie tylko z wyspecjalizowaną myślą techniczną, ale także z wysokimi technologiami w sferze produkcji. Zakres tego pojęcia, a zarazem wszechstronność, powoduje, że innowacje definiują ekonomiści, badacze zajmujący się naukami zarówno ścisłymi, jak i społecznymi. Oprócz innowacji technicznych wyróżnia się innowacje o charakterze organizacyjnym, kulturowym, marketingowym, psychologicznym. W skali lokalnej innowacje mają szczególne znaczenie, ponieważ są warunkiem koniecznym ustanowienia przewagi w skali mikro, regionalnej i krajowej, szczególnie w procesie integracji ze strukturami UE, gdzie polityka innowacyjna jest bardzo istotna.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 281-291