Dochody gmin z tytułu opłat - Sekuła, Alicja (Commune Incomes from Local Charges, 2010)
W artykule przedstawiono większość opłat, z których dochody zasilają budżety gmin. Opisano ich rolę w systemie dochodów jednostek stopnia podstawowego, przedstawiono podstawowe podziały, zawarto ogólną charakterystykę, jak również szczegółowy opis każdej z nich. W sumie analizie poddano 14 opłat zasilających budżety gmin.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 272-280