Rola samorządu terytorialnego w kreowaniu rozwoju lokalnego i regionalnego - samorządowe wydatki inwestycyjne - Markowska-Bzducha, Ewa (The Part of Territorial Autonomy in Creating Local and Regional Development - Municipal Capital Expenditures, 2010)
Celem opracowania jest przedstawienie roli samorządu terytorialnego jako głównego kreatora procesów rozwojowych w skali lokalnej i regionalnej na podstawie analizy poziomu samorządowych wydatków inwestycyjnych w dwudziestu siedmiu krajach Unii Europejskiej. Aby osiągnąć cel, dokonano analizy ilościowej podstawowych wskaźników obrazujących poziom samorządowych wydatków inwestycyjnych w badanych krajach. Przeprowadzone badanie pokazało, iż w badanym okresie w rezultacie decentralizacji i zasilenia budżetów samorządowych unijnymi środkami pomocowymi nastąpił wzrost roli samorządu terytorialnego jako inwestora w gospodarce, a tym samym kreatora procesów rozwojowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 257-263