Kapitał ludzki władz samorządowych województwa świętokrzyskiego a poziom dochodów gmin - Klepacki, Bogdan; Kusto, Barbara (Local Government Authorities Human Resources in Świętokrzyskie Voivodeship in Relation to Communes Revenue, 2010)
Coraz większą rolę w rozwoju lokalnym odgrywają czynniki niematerialne, które obok ekonomicznych stają się fundamentem rozwoju. Istotną rolę w stymulowaniu procesów rozwoju odgrywa kapitał ludzki stanowiący zasób wiedzy, umiejętności, doświadczenia, siły witalnej, jaką dysponuje człowiek. Od poziomu zgromadzonego kapitału ludzkiego mieszkańców oraz osób zarządzających gminami uzależniony jest rozwój regionu. W artykule przedstawiono propozycję zastosowania nowej metodyki pomiaru poziomu kapitału ludzkiego, wyniki badań tego poziomu dotyczące władz samorządowych z wybranych gmin województwa świętokrzyskiego, a także jego związek z poziomem dochodów gmin.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 236-247