Ewaluacja programów rozwoju regionalnego jako platforma tworzenia i wykorzystania wiedzy w administracji publicznej - Przychodzka, Anna (Evaluation of Regional Development Programmes as a Platform for Knowledge Creation and Management in Public Administration, 2010)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie ewaluacji nie tylko jako procesu monitoringu wydatkowania funduszy wspierających rozwój regionu itd., lecz jako źródła wiedzy zarówno dla instytucji publicznej, jak i jej otoczenia w realizacji programów rozwojowych. Wyniki ewaluacji powinny dostarczać wiedzy, która wspomoże procesy uczenia się instytucji oraz tym samym usprawni wdrażanie programów publicznych. Zatem ważnym zagadnieniem w realizacji badań ewaluacyjnych stają się takie kwestie, jak rzetelność i konstruktywna ocena projektu z jednej strony oraz otwartość na informacje i wiedzę płynącą z przeprowadzonych badań oraz krytykę z drugiej. Istotna jest również otwartość na administrację publiczną opartą na wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 217-225