Wpływ władz lokalnych na rozwój społeczno-ekonomiczny jednostek samorządu terytorialnego - Wasilewska, Kinga (Local Governments' Influence on Social-Economic Development of Local Units, 2010)
Władza lokalna przez swoje działania może wywierać zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na sytuację społeczno-ekonomiczną obszaru swojego działania, powodując tym samym albo aktywizację rozwoju, albo jego stagnację. Istnieje wiele problemów będących konsekwencją słabości wewnętrznych struktur administracji, z którymi to władze samorządowe muszą się zmierzyć i im przeciwdziałać.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 209-216