Wdrażanie strategii rozwoju jednostki samorządu terytorialnego - Sztando, Andrzej (Territorial Self-Government Units Development Strategy Application, 2010)
Artykuł jest prezentacją wielu informacji na temat wdrażania strategii rozwoju jednostek samorządu terytorialnego będących wynikiem prac badawczo-wdrożeniowych autora, przeprowadzonych w samorządach lokalnych i regionalnych w okresie kilkunastu ostatnich lat. Dotyczą one szczególnie podstawowych pojęć z nią związanych, kształtowania procesu jej budowy, tak by prawdopodobieństwo jej realizacji było wysokie, oraz elementów składowych procedury wdrożeniowej. Swoje rozważania autor wzbogaca przykładami pochodzącymi z praktyki działalności samorządowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 188-196