Rezultaty ekonomiczne partnerstw lokalnych a rozwój lokalny : analiza wybranych przykładów - Ziomek, Agnieszka (Economic Results of Local Partnership and Local Economic Development : Analysis Based on Chosen Examples, 2010)
Głównym przedmiotem zainteresowania w opracowaniu jest analiza działań wybranych partnerstw pod kątem uzyskiwania rezultatów ekonomicznych. Celem artykułu jest podkreślenie znaczenia ekonomicznych rezultatów działania partnerstw lokalnych i w ten sposób wskazanie na ich istotną rolę w rozwoju lokalnym. Charakterystykę efektów ekonomicznych partnerstw lokalnych oparto na wybranych przykładach partnerstw na rzecz rozwoju gospodarczego, na podstawie których dokonano klasyfikacji rezultatów na działania o wpływie bezpośrednim i pośrednim na rozwój lokalny. W treści znajdują się odwołania do przykładów partnerstw lokalnych i skutków działań gospodarczych w sektorze produkcji żywności oraz w sektorze usług turystycznych realizowanych po 2000 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 180-187