Zmiana wybranych elementów infrastruktury technicznej gmin powiatu kłodzkiego w latach 2003-2006 - Rogowska, Małgorzata (Development of Chosen Technical Infrastructure Elements in Kłodzko District's Municipalities during 2003-2006, 2010)
Pomimo że współcześnie możemy zauważyć kształtowanie się nowej gospodarki, określanej mianem gospodarki opartej na wiedzy, w której w rozwoju przestrzennym coraz bardziej istotne stają się czynniki niematerialne, infrastruktura techniczna nadal jest jednym z najistotniejszych czynników w rozwoju lokalnym. Celem artykułu jest prezentacja luki infrastrukturalnej (w zakresie infrastruktury technicznej) na przykładzie gmin powiatu kłodzkiego. Niwelowanie tej luki jest szczególnie istotne nie tylko w kontekście rozwoju jednostki terytorialnej, ale także w procesie dostosowywania polskiego prawa do prawa wspólnotowego w zakresie ochrony środowiska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 168-179