Koncepcja governance na szczeblu regionu samorządowego - Rudolf, Wawrzyniec (Governance at the Regional Self-Government Level, 2010)
Opracowanie dotyczy regionu samorządowego i możliwości zastosowania koncepcji governance w procesie sprawowania władzy. Owa koncepcja nawiązuje do idei współrządzenia, czyli dzielenia się władzą ze społecznością regionalną i reprezentatywnymi partnerami instytucjonalnymi z danego obszaru. Partycypacyjne podejście do sprawowania władzy ma prowadzić do lepszego zaspokajania potrzeb społeczności zamieszkującej dane terytorium oraz daje większe szanse na wdrażanie przedsięwzięć ukierunkowanych na inicjowanie rozwoju społeczno-gospodarczego. UE aktywnie promuje wykorzystanie koncepcji governance w poszczególnych krajach członkowskich, jak i na szczeblu samorządów regionalnych. Dokonano analizy dokumentów strategicznych w polskich regionach (strategie rozwoju województw), weryfikując deklarowaną skłonność władz regionalnych do współrządzenia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 136-143