Pomiar jakości rządzenia lokalnego : zarys problemu - Podgórniak-Krzykacz, Aldona (Quality Measurement of Local Governance : Issue Outline, 2010)
Artykuł stanowi próbę konceptualizacji i operacjonalizacji rządzenia na poziomie lokalnym. Jego celem jest wyznaczenie możliwych obszarów pomiaru jakości tego procesu. Głównymi założeniami przyjętymi w rozważaniach są: ewolucja władzy lokalnej od government do governance, postulat dobrego rządzenia. Proponowany pomiar jakości rządzenia lokalnego obejmuje ocenę jakości życia na danym terenie i zasady rządzenia regulujące interakcje między różnymi interesariuszami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 128-135