Samorząd terytorialny w konflikcie energetycznym - Strzelecka, Elżbieta (Local Government as a Party in Conflict with Power Sector's Projects, 2010)
Rozwój lokalny w Polsce wobec strategicznych zmian dotyczących energetyki krajowej staje się nowym wyzwaniem dla wspólnot lokalnych - ich władz i społecznych aktorów. Powstaje konieczność przygotowania gmin i ich struktur organizacyjnych do nowych ról związanych z konsekwencjami przestrzennymi, społecznymi, gospodarczymi, organizacyjnymi i legislacyjnymi, m.in. dotyczącymi rozwoju energetyki krajowej. Zmieniająca się wykładnia prawna, w tym odnosząca się do prawa geologicznego i górniczego, jest realnym zagrożeniem idei samorządności. Ważna jest więc analiza ról władz lokalnych w tworzeniu rozwoju lokalnego wobec sytuacji konfliktu interesów. Przypadek gminy Zgierz zmusza do zastanowienia się nad metodami sporządzania strategii lokalnych z uwzględnieniem przede wszystkim wykorzystywania surowców energetycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 107-119