Pomoc władz publicznych w tworzeniu społeczeństwa obywatelskiego na terenach wiejskich - Kondratowicz-Pozorska, Jolanta (Support of Public Authorities in the Creation of Citizen's Society in Rural Regions, 2010)
Po wejściu Polski w struktury Unii Europejskiej przygotowano programy rozwoju obszarów wiejskich, m.in. Program Zrównoważonego Rozwoju Obszarów Wiejskich (PZROW). Programy oprócz założeń i warunków zawierają także instrumenty i rozwiązania odpowiadające w pewnym stopniu na potrzeby społeczeństwa obywatelskiego na obszarach wiejskich. Przede wszystkim takim instrumentem jest program Leader. Należy także podkreślić istotną rolę, jaką w lokalnych grupach działania odgrywają organizacje pozarządowe. Opracowanie jest poświęcone przedstawieniu tych programów i założeń programowych, które umożliwiają włączenie się władz publicznych w kształtowanie nowego społeczeństwa na terenach wiejskich, tzn. społeczeństwa aktywnego, świadomego i odpowiedzialnego za najbliższą okolicę, w której żyje i pracuje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 88-97