Funkcjonowanie władz lokalnych i sprawność podległej im administracji na przykładzie gmin województwa łódzkiego - Kalisiak-Mędelska, Magdalena (Functioning of Local Authorities and Proficiency of Their Administration on the Example of Lodz Voivodeship's Municipalities, 2010)
Niniejsze opracowanie koncentruje się na wybranych zagadnieniach związanych z funkcjonowaniem władz lokalnych. Rozważania zawarte w artykule oparte zostały na wynikach badań ankietowych przeprowadzonych w gminach województwa łódzkiego. Uzyskane w ten sposób wyniki pozwoliły na identyfikację głównych czynników determinujących sprawność działania podległej władzom lokalnym administracji, a co za tym idzie - na próbę oceny funkcjonowania samych władz. W artykule odniesiono się również do wcześniejszych badań ankietowych z tego samego zakresu w celu uwypuklenia ewentualnych zmian, jakie zaszły w funkcjonowaniu administracji szczebla gminnego w województwie łódzkim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 63-71