Plan miejscowy jako stymulator rozwoju gospodarczego gminy na przykładzie planów w gminie miejskiej Oława i gminie wiejskiej Stoszowice - Hełdak, Maria (Local Development Plan as a Stimulator of Economic Development on the Example of Plans in Oława City Commune and Stoszowice Country Commune, 2010)
W niniejszym artykule wskazano na rolę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego jako stymulatora rozwoju gospodarczego gminy. Opisano także koszty realizacji ustaleń planu miejscowego, jakie jest w stanie ponieść gmina, aby zachęcić przedsiębiorców do inwestowania na jej terenie. Ustalenie przeznaczenia i zasad zagospodarowania terenu, dokonywane w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, a w razie ich braku - w decyzjach o warunkach zabudowy lub w decyzjach o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego, stanowi zadanie własne gminy. Gmina podejmuje zatem indywidualne rozstrzygnięcia w sprawach ustalania przeznaczenia i zasad zagospodarowania terenu. Ustalenia planu wiążą zarówno organy gminy i instytucje publiczne, jak i obywateli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 53-62