Analiza ekonomiczna eksploatacji elektroenergetycznych sieci dystrybucyjnych w gminach wiejskich oraz miejskich - Chojnacki, Andrzej Ł. (Economic Analysis of Electro-Energy Distribution Networks Use in Rural and Urban Communities, 2010)
W artykule przedstawione zostaną ekonomiczne warunki eksploatacji elektroenergetycznych sieci dystrybucyjnych SN w gminach miejskich oraz wiejskich. Znacznie łatwiej jest realizować zadania związane z utrzymaniem w należytym stanie urządzeń elektroenergetycznych na terenach miejskich, w których występuje duża gęstość odbiorców pobierających energię elektryczną dla różnych potrzeb przemysłowych, usługowych, gospodarstw domowych itp. Sytuacja taka powoduje wysoki stopień wykorzystania możliwości przesyłowych sieci i pozwala na osiągnięcie satysfakcjonujących przychodów gwarantujących zysk przedsiębiorstwom energetycznym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 45-52