Rozwój przedsiębiorczości w strategii rozwoju lokalnego : na przykładzie Szczecina i gmin ościennych - Kogut-Jaworska, Magdalena (The Development of Entrepreneurship in Local Development Strategy, 2010)
Rozwój małej i średniej przedsiębiorczości to obszar szczególnego wsparcia wielu narodowych gospodarek. Stymulowanie rozwoju przedsiębiorczości to także ważny obszar polityki gospodarczej władz samorządowych. Polityka rozwoju gospodarczego stanowi natomiast niezbędne rozwinięcie ogólnej strategii rozwoju lokalnego. W kontekście powyższego, za główne cele analityczne opracowania obrano wskazanie roli i miejsca strategii we wspieraniu lokalnej przedsiębiorczości oraz analizę spójności dokumentów strategicznych na przykładzie Szczecina i gmin ościennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 280-289
Keywords: strategia rozwoju lokalnego; planowanie strategiczne; rozwój przedsiębiorczości