Wykorzystanie instrumentów polityki rozwoju lokalnego i ocena ich przydatności przez gminy województwa łódzkiego - Chądrzyński, Jacek (The Usage of Instruments of Local Development Policy and the Assessment of Their Applicability by Communities of Lodz Voivodeship, 2010)
Podmioty odpowiedzialne za rozwój określonego terytorium powinny tworzyć politykę jego rozwoju, korzystając przy jej kształtowaniu i realizacji ze wszystkich dostępnych i przydatnych w danych warunkach instrumentów ten rozwój stymulujących. W niniejszym artykule zaprezentowane zostaną wybrane wyniki badania "Aspekt instytucjonalny funkcjonowania administracji samorządowej na przykładzie gmin województwa łódzkiego", zmierzające do określenia poziomu wykorzystania instrumentów polityki rozwoju lokalnego i oceny ich przydatności przez gminy województwa łódzkiego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 38-44