Rola trójsektorowego podejścia w stymulowaniu rozwoju lokalnego na przykładzie produktów tradycyjnych - Borowska, Agnieszka (The Role of Triple Partnership in the Stimulation of Local Developing on the Example of Traditional Products, 2010)
Artykuł stanowi próbę omówienia roli sektora publicznego, szczególnie władz lokalnych, instytucji i lokalnych organizacji, w kreowaniu i rozwijaniu polskich produktów tradycyjnych. Autorka przeanalizowała znaczenie programu Leader (PPL+) w Polsce i wskazała, że ta inicjatywa jest skuteczną metodą zaangażowania lokalnych społeczności w proces współdecydowania w zakresie kierunków wdrażania koncepcji rozwoju w gminach wiejskich. Być może ta inicjatywa jest ważną drogą w kierunku rewitalizacji i transformacji polskiej wsi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 27-37