Rola kadry zarządzającej przedsiębiorstwa w kształtowaniu odpowiedzialnego biznesu - Wilewska, Monika (The Role of Corporate Managers in Creating Socially Responsible Business, 2010)
Artykuł dotyczy menedżerów i ich roli w kształtowaniu społecznie odpowiedzialnego biznesu. Ze względu na swoje wpływy oraz decyzyjność mogą oni tworzyć kulturę korporacyjną, kształtować reputację firmy oraz wpływać na jakość partnerstwa i relacji z pozostałymi interesariuszami przedsiębiorstwa. Ich moralność i osobiste poglądy zasadniczo wpływają na oblicze firmy którą kierują, a poprzez nieustannie zachodzące interakcje między firmą i jej otoczeniem, wpływają jednocześnie na obraz całego biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 185-195
Keywords: odpowiedzialny biznes; kadra zarządzająca; etyka; edukacja