Implementacja społecznej odpowiedzialności jako innowacji - wybrane przykłady - Hąbek, Patrycja (The Implementation of Corporate Social Responsibility as an Innovation - Chosen Examples, 2010)
W artykule poruszona zostanie problematyka związana ze szczególnym rodzajem innowacji, które można określić jako innowacje społecznie odpowiedzialne. Wskazany zostanie związek między innowacjami a koncepcją społecznej odpowiedzialności oraz innowacyjny model biznesowy mający na celu poprawę warunków życia osób znajdujących się u podstaw piramidy społeczno-ekonomicznej (BoP). W opracowaniu przedstawione zostaną również przykłady przedsiębiorstw, które w procesie tworzenia innowacji produktowych uwzględniają społeczną odpowiedzialność.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 146-161
Keywords: społeczna odpowiedzialność; innowacje; globalna piramida ekonomiczna; praktyka