Realizacja strategii CSR we współpracy z organizacjami pozarządowymi - Reichel, Janusz (The Implementation of CSR Strategies Based on Co-Operation with NGOs, 2010)
Analizując strategie społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw (ang. Corporate Social Responsibility - CSR), łatwo zauważyć, że wiele działań tzw. społecznie odpowiedzialnych nie mogłoby zostać zrealizowanych bez współpracy przedsiębiorstwa z partnerami społecznymi z jego otoczenia. Artykuł jest poświęcony współpracy między sektorowej i analizuje istniejący obecnie zakres współpracy między sektorem organizacji biznesowych a sektorem organizacji pozarządowych. Opisując ten obszar zagadnień, nie sposób nie odnieść się chociaż krótko do różnych teoretycznych ujęć opisujących współpracę między organizacjami oraz do samej idei CSR, która potencjalnie sama stwarza ramy dla rozwoju współpracy między omawianymi sektorami. Zaprezentowane zostaną wyniki ogólnopolskich badań własnych poświęconych współpracy przedsiębiorstw z organizacjami pozarządowymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 97-109
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; społeczne zaangażowanie; organizacje pozarządowe