Kryzys gospodarczy szansą czy zagrożeniem dla społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw? - Rojek-Nowosielska, Magdalena (The Economic Crisis - Opportunity or Threat for Corporate Social Responsibility ?, 2010)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie o możliwość negatywnego wpływu kryzysu gospodarczego na dalszy rozwój koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Autorka zastanawia się, czy istnieją obszary w firmie, które w pierwszej kolejności mogą zostać zagrożone, oraz co robić, by koncepcja SOP nie tylko miała możliwość rozwoju (w zmiennych warunkach społeczno-gospodarczych), ale by dzięki jej wdrożeniu i realizacji firma mogła spokojnie realizować wyznaczone cele i zadania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 59-70
Keywords: społeczna odpowiedzialność organizacji; kryzys gospodarczy; system społecznej odpowiedzialności; koszty