Działania szkół wyższych na rzecz studentów niepełnosprawnych - Gilga, Krystyna (Activities of Universities for Disabled Students, 2010)
Na uniwersytetach w Polsce kształci się coraz więcej studentów niepełnosprawnych - realizuje się tym samym powszechne prawo do edukacji. Celem artykułu jest przedstawienie działań uczelni wyższych na rzecz studentów niepełnosprawnych i określenie, czy spełniają one swój obowiązek, czy też wychodzą naprzeciw oczekiwaniom społecznym. Działania podejmowane przez uczelnie publiczne i prywatne są zróżnicowane i dotyczą zarówno kształcenia, jak i rehabilitacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 22-32
Keywords: społeczna odpowiedzialność; szkoły wyższe; studenci niepełnosprawni