Idea społecznej odpowiedzialności w działalności edukacyjnej - Pisz, Zdzisław (The Idea of Social Responsibility in Educational Activities, 2010)
Głównym celem artykułu jest refleksja nad możliwością równoległego z koncepcją społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw rozwoju idei społecznej odpowiedzialności w procesie edukacji. Rozważania autora koncentrują się na trzech głównych zadaniach związanych z edukacją: przekazywaniu wiedzy, kształtowaniu umiejętności oraz socjalizacji i wychowaniu. Opierając się na tych zadaniach, autor stara się wskazać rolę idei społecznej odpowiedzialności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 13-21
Keywords: społeczna odpowiedzialność; działalność edukacyjna; interesariusz