Procedury elektroniczne w zamówieniach publicznych - Wiktorowicz, Justyna; Roszko-Grzegorek, Elżbieta (Electronic Procedures in Public Procurement, 2010)
W Polsce, jak w całej Unii Europejskiej, coraz większą wagę przywiązuje się do elektronizacji systemu zamówień publicznych. Za główny aspekt informatyzacji zamówień publicznych przyjmuje się ich przejrzystość oraz większe zaufanie do bezstronności procedur udzielania zamówień. Środki elektroniczne mogą również poprawić jakość zarządzania przez administrację zamówieniami publicznymi, włącznie z monitorowaniem i podejmowaniem decyzji. Środki elektroniczne stwarzają też nowe możliwości dostosowania procedur i zaoszczędzenia czasu oraz pieniędzy dostawców. Celem pracy jest przegląd rozwiązań legislacyjnych i funkcjonowania elektronicznych zamówień publicznych, w tym ocena wykorzystania takich procedur, jak licytacja elektroniczna, aukcja elektroniczna i dynamiczny system zakupów, oraz barier ich upowszechniania. Analizę przeprowadzono w oparciu o polskie i unijne akty prawne i kluczowe dokumenty, a także krajowe i zagraniczne raporty i opracowania w zakresie e-procurement. Źródło danych stanowić będą statystyki Urzędu Zamówień Publicznych oraz wyniki własnych badań ankietowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 412-422
Keywords: zamówienia publiczne; e-procurement