Determinants of the Consumption of Life Insurance in Poland - Śliwiński, Adam; Michalski, Tomasz; Rószkiewicz, Małgorzata (Determinanty konsumpcji ubezpieczeń na życie w Polsce, 2010)
Głównym celem artykułu jest prezentacja wyników badań dotyczących determinacji popytu na ubezpieczenia na życie. W badaniach zastosowano metodę analizy czynnikowej do wyodrębnienia niezależnych czynników determinujących popyt na ubezpieczenia na życie. Następnie dokonano oceny wpływu wyodrębnionych czynników na popyt na ubezpieczenia na życie. Czynniki wydzielono poprzez połączenie cech wstępnie wybranych do badań, takich jak: PKB, stopa procentowa, poziom inflacji, rozwój finansowy, oczekiwana długość trwania życia (kobiety, mężczyźni), struktura rynku, udział kapitału zagranicznego, wskaźnik urbanizacji, poziom edukacji, poziom wydatków na służbę zdrowia, wskaźnik zastąpienia. Wybrane cechy połączono w cztery czynniki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 400-411
Keywords: life insurance; factor analysis; demand