Academy of Sciences of the Czech Republic in Financial Crisis - Svejkovský, Ivo (Czeska Akademia Nauk w dobie kryzysu finansowego, 2010)
Nauka, badania i innowacje są obecnie kluczowymi czynnikami sukcesu i dobrej koniunktury ekonomicznej we wszystkich krajach rozwijających się. Unia Europejska w ramach projektu „Europejski obszar badawczy" stawia za cel wzrost finansowania badań do poziomu 3% PKB do 2010 roku. Jednakże tak zdefiniowany cel nie zostanie osiągnięty przez wiele krajów UE do końca 2010 roku, a perspektywy na przyszłość nie są jednoznaczne. Artykuł zajmuje się aktualną sytuacją w Republice Czeskiej i skupia się głównie na zagadnieniu finansowania podstawowych badań naukowych w Czechach. Opisuje sytuację kryzysową Czeskiej Akademii Nauk (AS CR), która pojawiła się w 2009 roku po zatwierdzeniu propozycji jej rozwiązania przez rządową Radę Badań, Rozwoju i Innowacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 392-399
Keywords: science; research; financing; crisis; public relations; Academy of Sciences of the Czech Republic